Sterrenkijdag

Sterrenkijkavond


Opkomst bij sterrenkijkevenement overtreft verwachtingen.


Het sterrenkijkevenement in Appingedam dat zaterdagavond 12 maart 2022 georganiseerd werd door de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond trok ruim 80 bezoekers. Het evenement met een binnen- en een buitengebeuren vond plaats in en om het R.P. Cleveringa Lyceum (het voormalige Ommelander College). Al vroeg in de avond stond Kees Oosterveld met zijn Dobsonkijker voor de ingang van de school. Vele bezoekers waaronder een groot aantal basisschoolleerlingen konden door zijn telescoop naar de maan met zijn vele kraters en maanzeeën turen. Een van de bezoekers dacht dat de maanzee ook water zou bevatten, maar er werd hem verteld dat dit niet zo was. Even later arriveerden Hans Vedder en Jeremy Bolt met hun sterrenkijkers. Na negen uur klaarde de hemel voor hen op zodat zij hun kijkers konden richten op de sterrennevels diep in het heelal. Er werd daar veel uitleg bij gegeven.

Zo wazig als de hemel er in het begin van de avond uitzag zo helder waren de voordrachten die de luisteraars binnen in het gebouw wisten te boeien.
De optiekdeskundige Hans Dekker vertelde voor een dertigtal toeschouwers over zijn telescopen die hij gebruikte om ver weg staande sterrennevels te fotograferen. Zijn gemaakte foto’s vertoonde hij in een PowerPointpresentatie aan het publiek.

De avond werd besloten met een voordracht van Frans Boot met een zeer actueel onderwerp: de James Webb Space Telescoop die recentelijk op eerste Kerstdag gelanceerd werd.
In zijn lezing ging hij in op de gekozen lanceerbasis, het Lagrangepunt in de ruimte waar de James Webb zijn taak moet gaan verrichten (1,5 miljoen km van de aarde) en de onderzoeksdoelen van het James Webbproject.

In de lounge van de school lagen vele tijdschriften op sterrenkundig gebied die men onder het genot van een kopje koffie kon door bladeren om ze daarna eventueel mee te kunnen nemen.
Uitspraken van bezoekers over het evenement: Leuk, Toegankelijk en Leerzaam.

Met dank aan het R.P. Cleveringa Lyceum voor het beschikbaar stellen van hun ruimten.

 

Sterrenkijkavond 12 maart 2022
Sterrenkijkavond 12 maart 2022
Sterrenkijkavond 12 maart 2022
Sterrenkijkavond 12 maart 2022
Sterrenkijkavond 12 maart 2022

 

 

 

 

 

 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018