Video

Paul Wesselius

Astronoom en ruimtevaartdeskundige

Titel: Astrobiologie: de zoektocht naar buitenaards leven

Presentatiedatum: 1 november 2017


De astrobiologie is een tak van wetenschap die vrij nieuw is en volop in beweging. Het ontstaan van leven op onze eigen aarde, van microben tot de mens, wordt nog eens goed onder de loep genomen. Wat is daar ‘gewoon’ en wat is daar ‘bijzonder’ aan? Dat betekent met nieuwe ogen kijken naar de geologische geschiedenis van de aarde en de evolutie van eencelligen naar meercelligen. Zijn er microben te vinden in ons eigen zonnestelsel? Op Mars? Op manen van Jupiter en Saturnus?

Aan welke eisen moeten planeten voldoen om leven mogelijk te maken?

De ontwikkelingen bij het vinden en bestuderen van exoplaneten (planeten rond andere sterren dan onze zon) zijn enorm sinds de ontdekking van de eerste exoplaneet in 1995. Inmiddels zijn er meer dan 3000 exoplaneten ontdekt en kennen we zelfs de atmosfeer van enkele exoplaneten. Ook zal aandacht worden geschonken aan het SETI-project, de “search for extraterrestrial intelligence”.

 

 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018