Video

Richard Strom

M.Sc. en Ph.D. degrees in Radio Astronomy aan de University of Manchester, adjunct professor UvA en thans Senior Research Astronoom bij ASTRON

Presentatiedatum: 7 februari 2018
Titel: Radiosterrenkunde: een serendipiteuze wetenschap. .


Het onderzoek van de ruimte werd in het begin van de twintigste eeuw hoofdzakelijk gedaan door bestudering van het zichtbare licht uit de kosmos. Pas in 1931 werd als eerste niet-zichtbare “licht” radiostraling uit de kosmos opgepikt door de Amerikaan Karl Jansky. Als ingenieur bij de Bell Telephone laboratories was hij echter niet bezig met een speurtocht naar radiostraling uit de ruimte, maar deed onderzoek naar ruis die trans-Atlantische radiozendingen bij korte golven stoorde.

Tijdens dit onderzoek ontdekte hij met zijn draaibare richtingsgevoelige antenne de radiobron Sagittarius A, een van de sterkste radiobronnen in onze Melkweg. Hiermee maakte hij de ontdekking van de eerste astronomische radiobron serendipisch.

Serendipiteit, door scherpzinnigheid ontdekken van iets waar je niet naar op zoek bent, is thans een gangbaar verschijnsel in de geschiedenis van wetenschappelijke ontdekkingen en vooral ook in de radiosterrenkunde. Zo waren ontdekkingen van radiosignalen afkomstig van de Zon, van de planeet Jupiter, van pulsars en van de ruimte überhaupt louter toeval. In deze lezing komen dit soort serendipiteuze ontdekkingen aan de orde.

 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018