Video

Henny Lamers

Emeritus hoogleraar Astronomical Institute Anton Pannekoek University of Amsterdam

Presentatiedatum: 4 april 2018
Titel: Het nieuwe heelal: de mooiste resultaten van de Hubble-ruimtetelescoop.


De Hubble-ruimtetelescoop heeft sinds zijn lancering op 24 april 1990 een schat van opnamen gemaakt. Door de hoge kwaliteit van de telescoop en door zijn baan ver boven de aardse dampkring kunnen niet alleen veel scherpere opnamen worden verkregen dan vanaf de aarde, maar ook bij meerdere golflengten, zoals o.a. in het ultraviolette licht. Dit resulteerde in een enorm aantal prachtige opnamen. Velen daarvan verschenen al eerder in de pers en op de t.v..

In deze voordracht zal de spreker eerst iets vertellen over de bouw en de werking van de Hubble-ruimtetelescoop alsmede over de persoon Edwin Hubble naar wie de telescoop vernoemd is. Vervolgens zal hij een groot aantal spectaculaire foto’s tonen en op eenvoudige wijze uitleggen wat daarop te zien is en wat we daarbij geleerd hebben over geboorten en dood van sterren en over melkwegstelsels met hun zwarte gaten.

Tot slot zal de opvolger van de Hubble-ruimtetelescoop, waarvan de lancering in 2019 gepland staat, besproken worden.
De Hubble heeft een revolutie veroorzaakt in ons denken over de kosmos.

 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018