Negende lustrum SWSE

Verslag

Het 45-jarig bestaan van de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond werd feestelijk gevierd op woensdag 11 oktober 2023 in bowlingcentrum en buffetrestaurant Passe Partout in Appingedam.
Als sprekers waren uitgenodigd de burgemeester van de gemeente Eemsdelta Ben Visser, de directeur bouw en beheer van de Stichting VO Eemsdelta, de voorzitter van de Groninger Vereniging Weer- en Sterrenkunde en oud-directeur van het Rijksmuseum Boerhaave Dirk van Delft.

De genodigden werden bij binnenkomst getracteerd op koffie, thee en een petit four.
Om 15:00 uur opende de voorzitter met een welkomstwoord het feestelijke deel van de bijeenkomst.

Ben Visser, de eerste spreker, wees op het belang van culturele instellingen die ook nog een educatieve functie nastreven. Zo is de medewerking van de stichting aan het tot stand komen van de toekomstige sterrenwacht op het terrein van Campus Eemsdelta daar een voorbeeld van.

 

Klaas Reinders gaf belichtte aan de hand van een powerpointpresentatie de voorbereidings fase van de bouw van de toekomstige sterrenwacht.
Waarom een sterrenwacht op de campus?
- Het is een onderdeel van lesprogramma natuurkunde en VWO+
-Het vormt een verbinding van de campus met de regio.
Het definitieve ontwerp toont een koepel met twee vleugels en een cilindervormig gebouw dat toegankelijk is voor rolstoelstudenten. En het moet weerstand bieden tegen ongeoorloofd binnendringen van de sterrenwacht.
Het tijdpad: oktober tot december doorontwikkeling van het ontwerp, januari tot maart 2024 materialisatie, april -juni uitvoering.
Dit zou betekenen dat VO Eemsdelta in het nieuwe schooljaar dat september 2024 begint over een heuse sterrenwacht beschikt.

Aries van Calcar, al vafan zijn elfde geïnteresseerd in de sterrenhemel, hield tenslotte in het voorprogramma een betoog, doorspekt met anekdoten, hoe hij als oud-zeekapitein de liefde voor de sterrenkunde en het observeren van de sterren tot zijn hobby had gemaakt. Een eigenhandig ontworpen en gebouwd observatorium die een plekje kreeg in zijn achtertuin, wordt op avonden met een heldere lucht voor publiek opengesteld.

 

 

In de pauze vond een optreden plaats van TangoTrio Corrientes die met hun wervelend optreden een gevarieerd programma van Argentijnse tango’s ten gehore gaven!
Harry Dijkstra met zijn bandoneon,
Klaas Dijkstra op de piano en
Noémie Lak uit Hongarije op de viool
wisten de toehoorders tot de laatste akkoorden te boeien.


Dirk van Delft hield na de pauze een voordracht over de befaamde Nederlandse astronoom Henk van de Hulst ( 1918-2000 ). Zijn voorspelling van de 21 cm-waterstoflijn als meetbare kosmische straling bezorgde hem wereldfaam. In een uiterst boeiend betoog liet van Delft het mens-zijn zien achter de wetenschapper Henk van de Hulst “Reiziger in het wereldruim”, zoals de titel van zijn boek aangeeft dat hij als biograaf van Henk van de Hulst over deze befaamde Nederlander schreef.

 

 

Stadsmunt AppingedamStadsmunt voor SWSEUitgereikt aan SWSEDamster Stadsmuntdd 3 oktober 2018