Kijkeensomhoog

2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003


De rubriek "Kijkeensomhoog" is bedoeld om waarnemingen, meldingen, foto's enzovoort te plaatsen. Dus heb je iets bijzonders waargenomen, iets te melden of een foto genomen, geef het dan door aan:


 • 14 maart 2017:
   Jupiter en zijn manen

   Hierbij een opname van Siert J. Klein van de planeet Jupiter en zijn manen. De opname is gemaakt door een smartphone te gebruiken in combinatie met een 15x70 verrekijker. De foto werd gemaakt rond 23.30 uur MET.
 • 19 december 2016:
   Geminiden

   Bij deze het resultaat van Peter Knol met betrekking tot het waarnemen van de Geminiden middels radioreflectie. Peter licht toe:" Het is rustig sinds 15 december. Je kunt nog net het dag en nacht ritme zien met het maximum rond een uur of 6. Tijden zijn in UTC."
 • 2 december 2016:
   Samenstand Venus en de Maan

   Vrijdagavond omstreeks 17.30 MET verlieten wij het Groninger museum en zagen wij de heldere Venus en iets daarnaast de maan boven het Groninger station. Ik heb daar meteen een foto van gemaakt.

   Groetjes, Frans Boot
 • 2 augustus 2016:
   Diverse waarnemingen

   In de tweede helft van de zeer heldere nacht van 1 op 2 augustus 2016 was de Melkweg zeer duidelijk te zien en deed Frans Hoenkamp vanuit de omgeving van Loppersum de volgende waarnemingen van meteoren:

   Om 01:29 uur MEZT verscheen er in het sterrenbeeld Zwaan een duidelijke meteoor, die zich tussen de sterrenbeelden Cassiopeia en Kleine Beer door bewoog, dicht langs de Poolster. De lengte van de baan kwam overeen met de grootte van de steelpan van de Grote Beer. De helderheid kwam overeen met die van de ster Capella in het sterrenbeeld Voerman. Tegen de uitdoving veranderde de kleur van geel naar rose. Vermoedelijk kwam deze meteoor uit de richting van het sterrenbeeld Capricornicus (Steenbok) en zou het dus een Alfa-Capricornide geweest kunnen zijn.

   Om 01:41 uur MEZT was er in het gebied tussen de sterren Wega (sterrenbeeld Lier) en Deneb (sterrenbeeld Zwaan) gedurende ongeveer 1 seconde een heldere witte punt te zien, iets zwakker dan Deneb en het dichtst bij Wega.

   Om 02:31 uur MEZT werd een kortdurende witte flits waargenomen tussen het sterrenbeeld Cassopeia en de Poolster, het dichtst bij Cassiopeia. De bewegingsrichting ging van noordoost naar zuid en de lengte van het spoor was vergelijkbaar met de helft van de "W"-vorm van het sterrenbeeld Cassiopeia. De helderheid van de flits kwam overeen met de sterretjes van het genoemde sterrenbeeld.

   Om 03:53 uur MEZT verscheen er in Zenit een helder geel spoor dat ging door de gehele "W"-vorm van het sterrenbeeld Cassiopeia naar het noordoosten boven de horizon. De helderheid was te vergelijken met die van de ster Capella in het sterrenbeeld Voerman. ook dit zou een Alfa-Capricornide geweest kunnen zijn


 • 21 juli 2016:
   Regenboog

   Op deze foto van Wim Zijlema is na een flinke regenbui nog een regenboog te zien met een dubbel karakter. Ter plaatse van de regenboog moet het nog wel regenen, anders kan de straling van de Zon niet in kleuren uitbreken in de waterdruppeltjes. Het effect is enigszins te vergelijken met een lichtstraal die door de breking in een prisma een kleurenspectrum oplevert. De beide bogen lopen parallel en de verdeling van de kleuren is gespiegeld. Deze opname is gemaakt met een digitale camera; Sony Cybershot DSC-HX400V.
 • 19 juli 2016:
   Lichtende nachtwolken

   Op de avond van 18 juli zag Ton Evenhuis te Appingedam hoog in het noordoosten de lichtende nachtwolken verschijnen. Helaas waren zij alweer verdwenen voordat de camera kon worden ingesteld. Omdat de hemel buitengewoon helder helder en transparant was, werd de wekker op 03:00 uur MEZT gezet. Op dat moment was er alleen nog maar een donkere wolkenbank aan de noordoostelijke horizon te zien, maar om 03:15 uur MEZT kwamen de eerste nlc’s (noctilucent clouds) er al boven uit. Door de transparante lucht waren zij duidelijk waarneembaar. Tot 04:30 uur MEZT werd er een serie foto's gemaakt, waarvan er hierbij één is toegevoegd, die gemaakt werd om 03:44 uur MEZT.
 • 18 juli 2016:
   Diverse waarnemingen

   Weer vanuit de omgeving van het Groningse Garrelsweer was Frans Hoenkamp in staat om op 18 juli 2016 om 03:21 uur MEZT laag aan de oostelijke hemel een heldere meteoor waar te nemen die bewoog van het zuidoosten rechts onder naar het noordoosten links boven en die onder de W-vorm doorging van het sterrenbeeld Cassiopeia. Het object leek afkomstig te zijn uit het sterrenbeeld "Waterman" ("Aquarius") en zou dus een Delta-Aquaride geweest kunnen zijn.

   Vanuit de omgeving van Garrelsweer zag Frans Hoenkamp eveneens op 18 juli en nu om 03:34 uur MEZT op een hoogte van 45 graden boven de horizon aan de oostelijke hemel een uitdovende lichtgele ronde vlek. De oorzaak hiervan is nog een raadsel. Ongeveer 18 minuten later verscheen het heldere spoor van de ruimtesonde ISS.


 • 17 juli 2016:
   De maan die opkomt

   Deze foto van Wim Zijlema is gemaakt met behulp van een verrekijker met een brandpuntsafstand van zo'n 19 cm en een openingsverhouding van f/6,3. De belichtingstijd was toch nog 1/1000 seconde. Deze opname is gemaakt met een digitale camera; Sony Cybershot DSC-HX400V.
 • 6 juli 2016:
   De rechter bijzon en een deel van de horizontale Zonnekring

   Bij een bepaalde soort bewolking is het mogelijk dat er optisch een regenboogachtige gekleurde kring rond de Zon kan ontstaan met een straal van 22 graden en met op de hoogte van de Zon extra heldere bijzonnen. Op deze foto van Wim Zijlema is de rechter bijzon te zien en nog een stukje van de horizontale parhelische kring rond de Aarde. Deze opname is gemaakt met een digitale camera; Sony Cybershot DSC-HX400V.
 • 6 juli 2016:
   Lichtende nachtwolken

   In de nacht van 5 op 6 juli 2016 was Frans Hoenkamp in de omgeving van het Groningse Wirdum zo rond 03:50 uur MEZT weer in de gelegenheid om de prachtige lichtende nachtwolken waar te nemen aan de noordelijke hemel.


 • 23 juni 2016:
   De planeten Saturnus en Mars bij de heldere ster Antares in sterrenbeeld Schorpioen

   Rond deze tijd van het jaar 2016 waren laag aan de zuidwestelijke avondhemel de planeten Mars en Saturnus bij de heldere ster Antares zeer duidelijk waar te nemen met het blote oog. Nog iets meer naar het westen was de planeet Jupiter nog helderder te zien. Zeer kenmerkend was dat de planeet Mars goed opviel doordat deze roodachtig van kleur was en iets helderder was dan de witte Saturnus. Door de telescoop gezien was Mars ook roodachtig en gewoon rond, terwijl Saturnus echt een ringvormige planeet is. Op deze foto van Wim Zijlema komt dit echter niet naar voren. De opname is gemaakt in Oostenrijk (Bregenzerwald), waar de planeten en het sterrenbeeld 6 graden hoger staan en hierdoor de Scorpioen volledig zichtbaar was boven de bergtoppen. De belichtingstijd was 20 sec. op ISO-500 met een diafragma van f/5.6. Deze opname is gemaakt met een digitale camera; Sony Cybershot DSC-HX400V.
 • 5 juli 2016:
   Lichtende nachtwolken

   Op dinsdag 5 juli 2016 heeft Ton Evenhuisvanuit Appingedam de lichtende nachtwolken tweemaal kunnen waarnemen en fotograferen. De tijden waren: 23:36 uur MEZT en 23:47 uur MEZT.
 • 25 juni 2016:
   Toch al een Boötide

   Frans Hoenkamp heeft vanuit de omgeving van Loppersum om 02:15 uur MEZT een opname gemaakt van het sterrenbeeld Grote Beer, waarop toevallig ook een spoortje te zien is dat vanuit het sterrenbeeld Boötes (Ossenhoeder met heldere ster Arcturus) afkomstig zou kunnen zijn. Een Juni-Boötide dus, die ging in de richting van de Poolster en waarvan het spoortje een hoek van 60 graden maakte met de bovenkant van het steelpannetje, zoals een deel van de Grote Beer er ook uitziet. De zwerm van de Juni-Boötiden komt maximaal tevoorschijn op 26 en 27 juni 2016 en kan tot 100 meteoren per uur vertonen. Dergelijke uitbarstingen waren er in 1998 en 2004. Misschien kan dat ook dit jaar voorkomen.
 • 23 juni 2016:
   Lichtende nachtwolken

   Om 04:28 uur MEZT kreeg Frans Hoenkamp vanuit de omgeving van Loppersum de gelegenheid om een aantal foto's te maken van lichtende nachtwolken. Deze uit ruimtedeeltjes ontstane wolken bevinden zich op een zeer grote hoogte van zo'n 80 kilometer boven het Aardoppervlak en zijn gedurende de zomertijd vaak te zien aan de noordelijke hemel. Zij hebben een bijzonder mooie structuur en kleur. Meetkundig is een dergelijke waarneming mogelijk, doordat rond de maand juni de Zon op het noordelijk halfrond van de Aarde tijdens middernacht toch niet erg laag onder de horizon staat.
 • 27 mei 2016:
   Eerste lichtende nachtwolken weer waargenomen

   om 03:25 uur MEZT werden door Frans Hoenkamp de eerste lichtende nachtwolken van dit jaar al weer waargenomen vanuit het gebied rond Garrelsweer. Helaas is de foto hiervan niet duidelijk genoeg. De lichtende nachtwolken bevinden zich zeer hoog boven de Aarde in noordelijke richting en zijn zichtbaar, doordat de Zon midden in de nacht niet al te diep onder de horizon verdwijnt en deze wolken nog kan belichten. Vanuit deze omgeving is dat geometrisch nog waar te nemen. Dit verschijnsel zal nu weer een paar maanden kunnen optreden.

 • 9 mei 2016:
   Mercurius voor de zon

   bij deze het resultaat van een lange middag waarnemen vanuit zijn sterrenwacht door Werner Krijgsveld te Delfzijl. De waarneming is begonnen om 13.21 uur MEZT en gestopt om 18.21 uur MEZT. Het volledige pad van Mercurius voor de Zon langs kon niet worden vastgelegd vanwege bomen die het zicht tijdens het laatste deel van de waarneming belemmerde.
   Er werd gefotografeerd met een 102mm (f=920mm) apochromatische lenzenkijker gecombineerd met een glazen zonnefilter. Als camera werd gebruik gemaakt van een digitale spiegelreflexcamera welke in het brandpunt van de telescoop werd gemonteerd.


 • 7 mei 2016:
   Soort ontploffing bij de Poolster

   om 23:27 uur MEZT vanuit de omgeving van Garrelsweer door Frans Hoenkamp een sterke geel gekleurde schijnbare ontploffing waargenomen tussen de Poolster en de ster alfa van de Grote Beer op een afstand van 25% tot de Poolster. Rond de plaats van de ontploffing kwam er een tevens een ring van vlammen tevoorschijn, hetgeen later op een satelliet begon te lijken. Het is nog een raadsel wat dit geweest moet zijn. Een mogelijkheid is vermoedelijk een satelliet, of een vuurbol.

   Aanvulling op boventsaande melding. De ontploffing bij de Poolster op 7 mei 2016 om 23:27 uur is veroorzaakt door de Iridiumsatelliet no. 64, die op dat moment een flare te zien gaf.
   De positie van de flare was: azimut 32° (=NNO), elevatie 27°.


 • 22 april 2016:
   Een Virginide tijdens het maximum van de Lyriden

   In de nacht van 21 op 22 april 2016 om 01:06 uur MEZT heeft Wim Zanstra vanuit Appingedam tijdens het zeer schamele waarnemen van de Lyriden toch nog een zeer helder en geel gekleurd lang spoor waargenomen van een meteoor, die afkomstig was uit het sterrenbeeld Maagd vlak bij de Volle Maan en die bijna tot aan de Lier te zien was. Dat moet een Virginide geweest zijn.

 • 14 april 2016:
   Zonnevlek met blote oog te zien (II)

   Om 12:16 uur MEZT kwam er een melding van Ton Evenhuis te Appingedam, dat hij met een ongewapend oog door de lage bewolking heen op de Zon een Zonnevlek heeft kunnen waarnemen. Bij een heldere Zon had dit zeker met een eclipsbril of een lasglas moeten gebeuren. Opnamen van deze grote Zonnevlek (AR2529) zijn terug te vinden op deze pagina en de website www.spaceweather.com. Ton was zeker niet de enige die een dergelijke waarneming heeft kunnen doen.

 • 12 april 2016:
   Zonnevlek met blote oog te zien

   Om 20:28 uur MEZT legt Werner Krijgsveld vanuit Biessum in de provincie Groningen per toeval de Zonnevlek AR 2529 vast met een digitale spiegelreflexcamera. De opname is gemaakt met een 70-300 mm zoomobjectief bij een brandpuntsafstand van 300 mm ( f 5,6). De belichtingstijd was 1/250 sec bij een gevoeligheid van ISO 200. Er is geen filter gebruikt. De Zonnevlek was met het blote oog (door een lasglas) duidelijk waar te nemen.
 • 31 maart 2016:
   Virginide

   Rond 22:32 uur MEZT is Frans Hoenkamp vanuit Garrelsweer de waarnemer geweest van een heldere witte meteoor, die in het oosten bij het sterrenbeeld Maagd tevoorschijn kwam en vloog via de staart van De Grote Beer in de richting van het sterrenbeeld Kleine Beer en verder naar de Zwaan. De helderheid was vergelijkbaar met de ster Sirius. Dit moet dus een Virginide zijn geweest.


 • 13 maart 2016:
   Zonnezuil

   Op Zondag 13 maart 2016 tijdens de Zonsondergang was Ton Evenhuis te Appingedam in staat een foto te maken van een mooie Zonnezuil die zich boven de Zon vertoonde. Zoals de meeste optische verschijnselen wordt ook dit verschijnsel veroorzaakt door ijskristallen. De hoogte van de zuil was circa 5° en de zichtbaarheid ervan duurde zo'n 15 minuten.
 • 11 maart 2016:
   Maansikkel tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen

   Tijdens de eerste avond van de 40ste Landelijke Sterrenkijkdagen op 11 maart 2016 was Frans Hoenkamp in de gelegenheid om rond 20:40 uur MET via de telescoop van Rikkert Clevering bij het Eemshotel te Delfzijl een mooie opname te maken van de nog smalle Maansikkel. De foto is hierbij gevoegd.
 • 3 februari 2016:
   Tauride

   In de nacht van 2 op 3 februari 2016 om 01:50 uur MET was er vanaf de Spijkerlaan in Appingedam een prachtig helder en zeer lang spoor te zien van een lichte geel-oranje kleur, dat afkomstig was uit het sterrenbeeld Stier en langs de Poolster vloog. Een Tauride dus, waargenomen door Wim Zanstra te Appingedam.


 • 2 februari 2016:
   Parelmoerwolken (II)

   Ton Evenhuis (vervolg). De wolken die afgelopen maandag werden gefotografeerd, waren hoofdzakelijk Polar Stratosferic Clouds. De lagere, donkere wolken ontnamen het zicht op de echte parelmoerwolken.

   Op dinsdag 2 februari kon toch aan het eind van de middag een parelmoerwolk (zij het dan een kleintje) gefotografeerd worden. Hij zit rechts vlak naast de fabriekspijp. Het azimut is 250 graden. Het wolkje bevindt zich dus ergens boven de Noordzee ten westen van IJmuiden. In de randstad zijn meer en duidelijkere foto's gemaakt, waarbij ergens de notitie verscheen, dat de parelmoerwolken in Groningen waarschijnlijk achter de horizon zouden zitten. Ook waren er nog enkele opnamen van "mijn" parelmoerwolk.
 • 1 februari 2016:
   Parelmoerwolken

   Er zijn 's avonds op 1 februari 2016 vanaf 18:00 uur MET door Ton Evenhuis te Appingedam circa 50 parelmoerfoto's gemaakt onder erbarmelijke toestanden. Niet normaal, windkracht 7 , met uitschieters zo af en toe van zeker kracht 8. Veel foto's zijn dan ook niet heel scherp, wat onder dergelijke omstandigheden ook niet te verwachten valt. Als voorbeeld worden er twee opnamen doorgestuurd. • 4 januari 2016:
   Bijzonder effect van het zonlicht

   De bijzondere foto werd van boven de wolken om 20:17 uur MET genomen door Tineke van den Berg in de omgeving van Mellau in Oostenrijk. De Zon stond achter de fotografe en scheen op het wolkendek in het dal. Wie kan dit beeld nu verklaren? De fotografe ziet zichzelf terug in het midden van de cirkel. Dit bleef zo bij het lopen van links naar rechts, maar zij bleef zichzelf steeds in het midden van de cirkel zien. De verklaring kan simpel zijn, maar kan nu nog niet worden gegeven.

   (aanvulling:) Hetgeen wat door Tineke is waargenomen staat bekend als een Glorie. Met dank aan Theo Jurriens.
 • 23 december 2015:
   Bedekking van de ster Aldebaran door de Maan

   De waarneming werd gedaan door Wim Zijlema te Kolham. De gebruikte telescoop was een achromatische 12 cm F5-refractor (Skywatcher) met een diafragma van 5 cm in verband met een goede seeing en weinig kleurfouten. De telescoop stond op een HEQ5-montering voor automatisch volgen en op een verrijdbare zuil. De vergroting bedroeg 100 maal.
   Tijdens intrede van de ster achter de Maan was er sluierbewolking en bij uittrede werd het helder. De seeing was matig. De ster was te zien als een schijfje met twee buigingsringen. De volgende tijdstippen werden nauwkeurig gemeten. De intrede vond plaats om 19h 16m 01,14s MET en de uittrede om 20h 20m 22,23s MET, iets te laat. Het instrument voor de tijdmeting was de electronical chronograph ACH77-2 (AT8977-RS). De metingen werden opgestuurd naar de Werkgroep Sterbedekkingen van de KNVWS.