Sterrenhemel van de maand

(April)Het voor deze maand uitgekozen sterrenbeeld is "Leo" (Leeuw). "Leo", één van de imposante sterrenbeelden van het dierenriem, verbeeldt de door Hercules gedode Nemeïsche leeuw.


"Leo"


Het hoofdpatroon van Leo is de 'Sikkel', bestaande uit Regulus (Eta, magnitude 3,52) , Gamma, Zeta, Mu (magnitude 3,88), Epsilon en Lambda (magnitude 4,31); hij doet denken aan een omgekeerde vraagteken.
De rest van Leo bestaat voornamelijk uit een driehoek (Beta, Delta en Theta). Beta, of Denebola, werd vroeger als een ster van de eerste magnitude beschouwd; of zich een echte verandering heeft voorgedaan, schijnt twijfelachtig.

Gamma Leonis is een luisterrijke dubbelster: periode 619 jaar, magnitude 2,2 en 3,5, scheiding 4",3; met een kleine telescoop is hij goed te bekijken. De helderste component is oranje.
R Leonis is een Mira-veranderlijke; bereik 4,4-11,3, periode 312 dagen en staat niet ver van Regulus. Deze laatste is zelf wit en 130 keer zo lichtkrachtig als de zon.

De natuurkundig verbonden melkwegstelsels M65 en M66, 29 miljoen lichtjaar van ons verwijderd, vallen nog binnen het bereik van een veldkijker en liggen in hetzelfde veld met Theta Leonis. NGC 3628 maakt ook van dezelfde groep deel uit.

- Maan -
 • Eerste Kwartier: .......... 3 april 20.39 MET
 • Volle Maan: ................ 11 april 08.08 MET
 • Laatste kwartier: .......... 19 april 11.57 MET
 • Nieuwe Maan: ............ 26 april 14.16 MET • - Planeten -  Planeten zijn te herkennen doordat ze "constant" licht geven en niet twinkelen zoals sterren. Ze lijken ze soms helderder te zijn dan de sterren, wat vooral duidelijk te zien is bij Venus en Jupiter, en soms bij Mars. Zij verplaatsen zich langzaam tussen de sterren.

  Planeten komen net als de zon en de sterren op in het oosten en gaan dan via het zuiden uiteindelijk weer onder in het westen. Dus, hoe later in de tijd, hoe meer zij zich naar het westen hebben begeven. In de loop van het jaar lijken de sterrenbeelden zich aan de hemel ten opzichte van de Poolster te verplaatsen tegen de wijzers van de klok in als je met je gezicht naar het noorden staat. Zo zou je bijvoorbeeld ongeveer een halve maand later een uur eerder naar buiten moeten wil je de sterrenbeelden op dezelfde plaats zien als vandaag.

 • Mercurius : is in het eerste deel van deze maand vlak na zonsondergang waarneembaar in het westen.
 • Venus : is te zien voor het opkomen van de zon in het westen in sterrenbeeld "Pisces" (Vissen).
 • Mars : is in de avond waarneembaar in het sterrenbeeld "Aries" (Ram) en later deze maand in het sterrenbeeld "Tauruss" (Stier)
 • Jupiter : is vrijwel de gehele nacht te zien in het zuiden in het sterrenbeeld "Virgo" (Maagd).
 • Saturnus : is later in de nacht waarneembaar in het sterrenbeeld "Sagittarius" (Boogschutter).
 • Uranus : is deze maand niet waarneembaar.
 • Neptunus : is aan het einde van deze maand voor zonsopkomst waarneembaar in het sterrenbeeld "Aquarius" (Waterman). Er is wel een grotere telescoop nodig.


 • - Meteoren -  Deze maand is er slechts twee meteorenzwermen aktief.

  Het gaat allereerst om de Virginiden. Deze zwerm is aktief tussen 25 januari en 15 april en had het maximum op 28 februari. De zhr wordt geschat op slechts 2. Deze meteoren zijn traag met kans op vuurbollen.


  Verder zijn er ook de Lyriden welke aktief zijn tussen 16 en 25 april met het maximum op 22 april. de zhr wordt geschat op 20.


  Uiteraard zijn er altijd wel sporadische meteoren waar te nemen. Meer info over meteoren is te vinden bij: KNVWS werkgroep meteoren of Dutch Meteor Society  Kijk voor meer informatie eens in de jaarlijkse Sterrengids, te verkrijgen via 'Zenit', ´Philip´s Gids voor sterren en planeten´ van Patrick Moore of stuur een mailtje naar: